What A Difference A Plan Makes- Part One

Posted on Friday, June 6th, 2014 at 11:16 pm

I thought it might be fun to look at a few BEFORE and AFTER pictures of the home featured in TradHome (click here to see the full article) to see why I took the design approach I did for this project.  This is going to be in two posts, so here goes part one….

When the homeowner first contacted me, she was frustrated.   She had purchased a few pieces that did not fit in her home and she wanted to unify her choppy, cluttered, mismatched home.  She wanted it to reflect their fun personality, but she also wanted it to feel calm, cohesive, and be a place to retreat from their hectic lifestyle.

Below is the foyer, which sets the tone for the home.  As you can see, there wasn’t much to the existing space, other than a rug too big for the space.

 

BEFORE

DSC_0043

BEFORE- the foyer

 

 AFTER

GYC_BMetro_Dec007

AFTER- the foyer

The space is tiny, but you can see we added quite a bit of warmth without overcrowding the area.

We painted her existing console table because the size was good for the space.  Everything else was added.   What was once a cold, mismatched space now feels warm and pulled together.

Know what my favorite thing is in there?  The cast baby foot of one of her now teenage girls…  How sweet is that touch?!

The foyer opens up into the living room, which was a walk-through space for the family.  Imagine an 18 x 24 room of basically wasted space they never used.

Here is the BEFORE of the living room:

DSC_0041

BEFORE- the living room

 

AFTER

GYC_BMetro_Dec094

AFTER- the living room

 

I wish I had a picture to the right of the sofa in the bay window.  Not only did we create a great place to lounge, we also included a second seating area with the sofa and two chairs.

 

GYC_BMetro_Dec086

AFTER- the living room

 

The homeowners have several collections- from crosses from oncology patients, to tons of family photos, to baseballs from their favorite major league teams.  They had them spread throughout several rooms with no order to them at all.

I incorporated their momentos in a way that is cohesive and tidy.

 BEFORE

BEFORE- the study

BEFORE- the study

 

0-15

Before- the study

AFTER

GYC_BMetro_Dec010 copy

AFTER-the study

 

GYC_BMetro_Dec018 copy

AFTER- the study

 

GYC_BMetro_Dec019

AFTER- the study

 

GYC_BMetro_Dec098

After- gallery of family pictures

Notice the grouping of family photos and the shadow box of the baseballs?  Now they hold special meaning and are focal points in this home.

Stay tuned for part two as I will talk about the master, family room, and kitchen.    This transformation is amazing- not only aesthetically, but how this home functions for this busy family of five.

Also, please remember to take a second and vote here for the NewTrad designer’s style you like best.    It is quick and easy,  only takes a second, and I hope you will vote for us.  Every time you cast a vote, you enter a chance to win $1,000 from Hunter Douglas.

Have a great day everyone-

Dana

 

If you would like to see more on a day to day basis of what we do at DWI,  join us.

Facebook- Dana Wolter Interiors

Twitter- DWolterinterior

Instagram- DANAWOLTER

Leave a Reply